Sikring av barn i bil

Sikring av barn i bil

Bakovervendt sikring er best!

Bakovervendt sikring gir klart best sikkerhet for småbarn. Barn bør derfor sikres bakovervendt så lenge som mulig, minst til de er fire-fem år gamle.

Pappasjappa sier 6 år. More is more. 

 

Hvorfor er bakovervendt sikring tryggest?

Bakovervendt: Ved en frontkollisjon presses barnets kropp og hode mot seteryggen, som fordeler kreftene over en større flate og reduserer belastningen på hode og nakke.

 

Forovervendt: Barnets hode kastes fremover mens kroppen holdes fast av selene, noe som kan overbelaste nakkemusklene og gi varige skader. Det skjer også en kraftig tilbakesleng som belaster nakken på nytt.

 

Effekt av beskyttelsessystemer:

  • Bakovervendt barnesete: 90-95 %
  • Forovervendt barnesete/bilpute: 50-60 %
  • Bilbelte for barn under 10 år: 20-30 %
  • Bilbelte for voksne: 50-60 %

 

Tabellen viser hvor effektivt de ulike systemene reduserer skader sammenlignet med å sitte usikret (Kilde: Folksam).

 

Bøyde ben er ikke farlig: Barn tar ikke skade av å sitte med bøyde ben i bakovervendt bilstol. På lengre bilturer er det viktig å ta pauser slik at alle kan strekke på seg.

 

 

Slik sikrer du barn i bil

For å sikre barn i bil på riktig måte må du bruke utstyr som passer til barnets høyde og vekt. Monter utstyret korrekt, og sørg for at beltet er stramt og ligger tett inntil kroppen.

Barn bør sitte bakovervendt så lenge som mulig, til de er minst fire år gamle.

Barnets hode er stort og tungt i forhold til resten av kroppen, og musklene og beinstrukturen er mindre utviklet enn hos eldre barn og voksne.

 

Forskjellen mellom forovervendt og bakovervendt sikring

Når barnet sitter i et forovervendt sete, vil nakken og hodet bevege seg kraftig ved en frontkollisjon. Dette øker risikoen for at barnet overstrekker nakken og får alvorlige hodeskader. Skadereduksjonen ved forovervendt sikring er omtrent 65 prosent.

 

I et bakovervendt sete presses barnets kropp og hode mot seteryggen ved en frontkollisjon. Dette fordeler kreftene over en større flate, noe som reduserer belastningen på nakken og barnets indre organer. Skadereduksjonen ved bakovervendt sikring er omtrent 90 prosent.

 

Riktig montering av setet

Det er avgjørende å montere setet riktig. Sett av god tid første gang du installerer setet i bilen, og be gjerne om hjelp fra forhandleren hvis du er usikker.

 

Bruk setebeltet korrekt

Setebeltet skal være stramt og ligge så tett som mulig inntil barnets kropp. Pass på at beltet ikke er vridd, men ligger flatt mot kroppen for å fordele trykket best mulig. Fjern eller åpne opp tykke ytterklær slik at beltet kan ligge riktig. Beltet skal gå over skulderen og hoften, ikke under armen eller bak ryggen, da feil plassering kan føre til store skader.

 

Kontroller også at beltet til større barn er festet riktig og sitter tett inntil kroppen.

 

--------

Ofte stilte spørsmål:

Hva med kollisjon bakfra? Påkjørsler bakfra skjer oftere, men farten er som regel lavere, og kreftene som må absorberes er mye mindre sammenlignet med frontkollisjoner. Ved frontkollisjoner i 70-80 km/t er kreftene betydelig større, og belastningen på et forovervendt barns nakke kan bli for stor.

 

Hvor lenge må barnet sitte bakovervendt? Det er påbudt å sikre de minste bakovervendt når de sitter i bilstol. Varigheten avhenger av setetypen:

  • ECE r 44 04 seter: bakovervendt til barnet veier 9 kg.
  • i-Size/r 129 seter: bakovervendt til 15 måneder.

 

Legg igjen en kommentar