White Noise - Hvit støy gir mer og bedre søvn for liten og stor

White Noise - Hvit støy gir mer og bedre søvn for liten og stor

Hvit støy eller "white noise" har lenge blitt brukt som en beroligende lyd for babyer. Denne typen lyd kan bidra til å forbedre søvnkvaliteten for babyer (og dermed mor og far) og redusere hyppigheten av oppvåkning om natten. Men hva er egentlig hvit støy, og hvorfor har det en positiv innvirkning på babyers søvn?

Hva er hvit støy?

Hvit støy er en jevn og monoton lyd som består av alle frekvenser i det hørbare spekteret med lik intensitet. Denne typen lyd kan minne om susingen vi husker fra en TV eller radio som ikke mottar et signal. På grunn av den jevne lyden kan hvit støy være beroligende og bidra til å blokkere ut andre lyder i omgivelsene.

Hvorfor hjelper hvit støy babyer å sove bedre?

Forskning har vist at hvit støy kan ha en positiv effekt på babyers søvn. En studie utført av National Institutes of Health (NIH) i USA viste at 80% av spedbarn som ble utsatt for hvit støy sovnet raskere og sov lengre enn spedbarn som ikke ble utsatt for hvit støy. En annen studie publisert i tidsskriftet Sleep Medicine viste at hvit støy reduserte hyppigheten av oppvåkning hos babyer, og forbedret også søvnkvaliteten hos premature spedbarn.

En mulig forklaring på hvorfor hvit støy hjelper babyer å sove bedre er at det kan bidra til å skape et mer beroligende miljø. Hvit støy kan redusere lyder fra omgivelsene, slik som trafikkstøy, eller lyder fra huset som kan forstyrre babyers søvn.

Det kan også minne babyer om lydene de hørte i livmoren, som kan være beroligende og kjent for dem.

Hvordan bruke hvit støy for babyer

Det finnes flere måter å bruke hvit støy for å hjelpe babyer å sove bedre. En vanlig måte er å spille av hvit støy fra en dedikert støymaskin. Disse enhetene kan ofte spille av forskjellige typer lyder, inkludert bølgebrus, regn eller vind, i tillegg til hvit støy. Det finnes også hvit støy-apper du kan laste ned til telefonen eller nettbrettet. 

Det er viktig å huske på at lydnivået på hvit støy ikke skal være for høyt. Lydnivået bør være mellom 50 og 60 desibel, som tilsvarer lyden av en rolig samtale. For høyt lydnivå kan være skadelig for babyer ører.

Oppsummering

Hvit støy kan være en effektiv metode for å hjelpe babyer å sove bedre og redusere hyppigheten av oppvåkning om natten.

Forskning har vist at hvit støy kan ha en beroligende effekt på babyer og skape en mer konsekvent og forutsigbar bakgrunnsstøy. Det er viktig å sørge for at lydnivået på hvit støy er passende og ikke for høyt. Foreldre kan bruke en dedikert dings til dette, eller fra hvit støy-apper på smarttelefoner og nettbrett for å hjelpe babyene sine å sove bedre.

Har du testet hvit støy? 

Legg igjen en kommentar